Türkiye`nin en büyük regülatörü olan Manyas Barajı sulama regülatörü ile 2014 sulama sezonu törenle açıldı.
Manyas Hacıosman Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Manyas Barajı 2. merhale projesi baraj regülatörü ve 2014 sulama sezonu açılışında konuşan Vali Ahmet Turhan, Balıkesir'in 14.300 Km2 araziye sahip olduğunu, bu arazilerin üçte birinin tarım arazisi olduğunu, sulanabilir tarım arazisinin de 1.600 Km2 olduğunu söyledi.
Balıkesir'de sulanamayan alan kalmayacağını belirten Vali Turhan, "Su hayattır. Eğer bir araziyi sulayabiliyorsak, suyu yönetebiliyorsak iyi verim alırız" dedi.
DSİ 25.Bölge Müdürü Erol Şenöz, proje ile sulama, enerji, taşkın, Manyas Gölü'ndeki su seviyesinin kontrol altında tutulmasının hedeflendiğini söyledi.
Manyas Barajı inşaatının tamamlanmasının ardından enerji üretiminin de başladığını söyleyen Şenöz, sağ sahil sulama projesi ile toplam 108 bin dekar, sol sahil projesi ile ise 370 bin dekar alanın sulanacağını, bunun yanı sıra yılda 46 bin 500 KW/saat enerji üretileceğini belirtti.
Konuşmasında, baraj regülatöründen 45 kilometre uzunluğundaki ana kanal ile suyun taşındığını vurgulayan Şenöz, "Şu anda Türkiye'nin en büyük regülatörü burası. Regülatör, 173 metre genişliğinde, 7 metre yüksekliğinde olup, 33 adet kapak bulunmaktadır. Toplam maliyeti 18 milyon liradır. Manyas Barajı`nın 2014 fiyatlarına göre maliyeti ise 264 milyon liradır" dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur ise, ülkemizin en büyük regülatörünün açılışını yapmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, "2006 yılında Manyas Barajı`na gittiğimizde iki tane derivasyon tüneli vardı. Manyas Barajı, Atatürk Barajı`nın üçte ikisi büyüklüğünde. Baraj 35 kilometre mesafedeki Balya ilçesine kadar gitmektedir. Yatırımlarımız sürüyor, sulama sıkıntımız sona erecektir." diye konuştu.
Süleyman Özaydın-Manyas